contact & route

(024) 355 06 42

Nieuws

Heeft de school een prijs gewonnen, staat een leerling in de finale van The Voice Kids of komt Máxima op bezoek? Je vindt het allemaal op onze nieuwspagina.
 

Onderwijsinspectie: Helicon VMBO Nijmegen is Excellente School!

23-01-2017

Op maandagochtend 23 januari 2017 heeft de Inspectie van het Onderwijs, namens de minister van Onderwijs, bekend gemaakt dat Helicon VMBO Nijmegen zich ‘Excellente school’ mag noemen. Een onafhankelijke jury bezocht de school en stelde een juryrapport op, waarin het zogenaamde ‘excellentieprofiel’ werd beschreven: “De school heeft een helder, uitdagend en relevant excellentieprofiel. De school heeft zichzelf de taak gesteld om leerlingen grondig voor te bereiden op een rol als verantwoorde en bewuste burger. Burgerschapsvorming is verbonden aan persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel. Dit is uitgegroeid tot de kern van de schoolcultuur.”

 

Duidelijke resultaten

Behalve op ‘excellentieprofiel’ beoordeelde de jury ook de volgende onderdelen: evaluatie en borging, ontwikkeling, externe gerichtheid en duurzaamheid. Bij het bezoek aan de school spraken ze hierover niet alleen de directeur en teamleiders, maar ook docenten, onderwijsondersteuners, ouders en leerlingen. In het rapport laat de jury weten heel positief te zijn over het door de school zelf ontwikkeld programma Respect2All, dat duidelijke resultaten oplevert, naast de goede cijfermatige resultaten.

“In alle lessen die de jury heeft bezocht, was het optimale werkklimaat waarneembaar: motivatie, enthousiasme en taakgerichtheid. De jury is onder de indruk van de energie en de motivatie van de leerlingen, die erg zelfbewust kunnen weergeven wat de relevantie van een bepaald project voor hen is”, aldus het juryrapport.

 

Echt van betekenis

“Het rapport van de jury is een groot compliment voor wat we doen op onze school”, reageerde directeur Dionne Tiggelovend. Ab Groen, voorzitter College van Bestuur van Helicon: “In onze koers richting 2020 hebben we niet alleen een visie op goed onderwijs vastgelegd, maar bovenal onze fundamentele bedoeling: we willen écht van betekenis zijn voor onze leerlingen, tijdens de belangrijke jaren dat ze bij ons op school zitten hun leven ‘aanraken’. Het juryrapport is een geweldige bevestiging dat niet alleen bij mooie woorden blijft, maar echt werkt in de praktijk.” Ook de leerlingen zijn er trots op een Excellente School te zitten: “Op deze school kan ik echt mezelf zijn”, reageert Myrne.

 

Predicaat Excellente School

De inspectie van het Onderwijs ziet een excellente school in de basis als een goede school die zich onderscheidt van andere goede scholen door te excelleren op een bepaald gebied dat in de school als geheel doorwerkt. Met het predicaat krijgen die zeer goed presterende scholen de maatschappelijke zichtbaarheid en waardering die ze verdienen, ze zijn een voorbeeld voor andere scholen.

 

Juryrapport

Bekijk hier het juryrapport als PDF